måndag 27 oktober 2008

Tranor flyger söderut

En stor skock tranor flög söderut. Men som vanligt landade dom på kornåkern nedanför vår tomt. Det dröjer några månader innan de vänder åter upp mot myrarna i fjällvärlden igen.
Jag kom att tänka på våra höns som vi hade när jag var barn.Jag tog dun och fjädrar och stod på kanten på backen och blåste upp dem i luften. Då kom backsvalorna och gjorde störtdykningar för att ta dunet. De skulle väl ha det i boet som de hade i niporna mot älven.Jag har inte sett några sådana svalor på flera år.Det finns väl inga kvar.
Appropå hönsgård, så hade vi en tupp som var arg på vissa människor. Den var som sjutton på farbror Ante. Antagligen hade han väl retats med" eterkanken" kallade vi den på vårt språk.Så fick jag se Ante komma med en fart nedför backen från sågen och efter kom tuppen i vild karriär, och jagade Ante. Min bror Henry kom och såg jakten och fick tag på tuppen baktill i fjädrarna och snurrade runt, runt ett bra tag och jag tyckte att det såg så roligt ut så jag har inte glömt det än. Efter det fick tuppen stor respekt för Henry. Han höll sig undan i fortsättningen.
Djur förstår mycket mera än vi tror.
Vad skulle jag gjort när jag var liten om inte alla dessa djur hade funnits ?

2 kommentarer:

Frank och jag sa...

Kram mormor. Var tuppen snäll mot dig då?

I dag när vi pratade om dig o Ingvar så sa Frank att gammelmormor hon är gammal hon- ja, det har han ju rätt i, eller hur?

Frank har ritat en teckning till dig som jag ska skicka på posten... KRAM

Anonym sa...

Hej mamma
Nu har jag läst vad du skrivit jag kan inte förstå hur du minns så mycket från väst i berget,jag minns nästan ingenting mer än personerna.Vet inte vaför så fort jag tänker på berget kommer att tänka på björken som var utanför fönstret på verkstan och som vi klättrade ut och in på.Jag har också betalt räkningarna nu.Ingbert är hos Micke men jag har stannat hemma brukar följa med och pussa på Alva och Vilgot.Har skicakat paket till Frank idag med lite småsaker han tycker det är kul att få paket.
Alva och jag kommer och hälsar på dej på lördag om inget oförutsett inträffar.Kramar Gunilla